top of page
  • Poza scriitoruluiSerialex

Ratched - Povestea asistentei sefe din celebrul roman ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”La 45 de ani de la aparitia filmului ”Zbor deasupra unui cuib de cuci” in regia lui Milos Forman, Netflix scoate cartea lui Ken Kessey de la naftalină şi produce „Ratched”, un serial inspirat de personajul emblematic şi de neuitat al asistenţei medicale Mildred Ratched.

N-am să povestesc serialul pentru că ar însemna să văduvesc telespectatorul de o experienţă vizuală deosebit de intensă. Cred că întâlnirea telespectatorului cu Mildred Rached trebuie să fie directă şi personală pentru a putea savura în întregime un personaj deosebit de interesant şi de enigmatic în acelaşi timp.

Încă de la primele imagini am intuit un serial şocant cu scene sângeroase în stilul lui Tarantino, amestecate inteligent cu momente calde de dragoste şi bunăvoie. Aceste elemente în antiteza sunt pilonii serialelor lui Murphy, dublate de o atenţie impresionantă pentru detalii, decoruri perfecte şi costume impecabile. Am mai întâlnit genul ăsta de abordări în Hollywood şi în The Politician şi recunosc că m-au impresionat. Mai mult, m-a uimit frumuseţea personajelor, stilul şi clasa femeilor precum şi eleganta bărbaţilor. De fapt totul este frumos în ”Ratched”, spitalul, maşinile, casele, interioarele, oamenii. Deşi personajele sunt urâte şi detestabile pe interior, acest lucru nu răzbate prin ţesătura rochiilor impecabile ale femeilor sau din spatele costumelor croite perfect ale bărbaţilor. După câteva episoade de frumuseţe Murphy-ana, mai, mai că îţi vine să trăieşti acolo, să conduci acele maşini elegante, să iubeşti acele femei frumoase sau să te lobotomizezi în superbul spital cu aromă de hotel de lux în care se desfăşoară toată acţiunea.


Sharon Stone

În esenţă serialul ”Ratched” este un fel de vintage crime story în care descoperim o poveste tare încurcată cu un spital de nebuni, un doctor pe măsură spitalului, o asistentă bătrână şi amorezata, o milionară excentrică, o secretară mult prea credula, un criminal în serie şi o enigmă de femeie. Povestea din Ratched nu are nici o legătură cu romanul lui Ken Kessey, aşa cum nu are nici o legătură cu sora Ratched pe care o ştim din cărţi şi filme. Noua Mildred Ratched este creaţia lui Bryan Murphy şi a lui Evan Romansky care păstrează din vechiul personaj doar numele, sexul şi reputaţia pe spatele căreia s-a croit un serial interesant, dar nu suficient de agil pentru a se căţăra până la înălţimea părintelui din care s-a născut.

Fără nici o îndoială, cred că serialul trebuie văzut indiferent dacă ai citit cartea sau nu, mai ales că experienţa cinematografică este foarte intensă şi poate deschide noi orizonturi de introspecţie. Serialul jonglează cu sentimente extreme precum ura sau răzbunarea dar şi cu dragostea nevinovată sau bucuria, într-un cocktail de senzaţii menit să coloreze în nuanţe originale un scenariu legat, fără sincope şi fără pierderi de ritm. Personajele sunt deosebit de atent desenate cu o migală şi cu o pasiune pentru detaliu dusă în extrem. Toţi actorii sunt ”de acolo” începând cu Sarah Paulson, care face un rol extraordinar, şi terminând cu Sharon Stone care dovedeşte că încă este o actriţă capabilă de partituri complexe.

Serialul are opt episoade pe care le-am văzut într-un binge destul de aglomerat. Nu ştiu dacă aş mai face experienţa asta încă o dată pentru că încărcătură emoţională generată de această poveste made by Brian Murphy este mare şi poate lăsa ceva urme negative.


Ratched - 7.6 * IMDb


Crime, Drama, Mystery|TV Series (2020– )

Stars: Sarah Paulson, Finn Wittrock, Cynthia NixonPros:

Actorii, în special Paulson, costumele, decorurile precum şi parfumul vintage glamour pe care îl simţi în fiecare secvenţă.


Cons:

Mi-ar fi plăcut să regăsesc ceva din aroma romanului ”Zbor deasupra unui cuib de cuci”. Nu ştiu… Un pat de spital ruginit, o replică, un pacient care să mă ducă cu gândul la Şeful Bromden, indianul mut care evadează din fortăreaţa nebunilor frumoşi ai lui Ken Kessey. Cred ca orice ar fi mers…337 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

コメント


bottom of page