top of page
  • Poza scriitoruluiSerialex

Bani negri (pentru zile albe) - Pariul HBO pentru toamna asta!


În doua, trei, cinci cuvinte, Bani negri (Tuff Money) este povestea lui Doru şi Ionel, doi simpatici lucrătorii la serviciul de mentenanță a semafoarelor unui oraş care au proastă inspirație să se laude într-un bar că au de gând să jefuiască mașina blindată a unei bănci, deturnând-o pe străzi lăturalnice cu ajutorul semafoarelor. Ghinionul face că patronul acelui bar să fie un interlop românesc care găseşte informaţia interesantă şi caută să-i” convingă” pe cei doi că ideea nu e tocmai rea şi ar trebui pusă în aplicare.. Speriaţi, cei doi semaforişti caută ajutor oficial, dar toate instituțiile la care apelează se arată, de fapt, dornice să participe la înfăptuirea jafului şi mai puţin să-l împiedice. Şi uite aşa, ceea ce s-a vrut o glumă într-un bar, s-a transformat într-o provocare pe care cei doi trebuie să o ducă la bun sfârşit.


Povestea celor doi ”whise guy” pare interesantă şi primul episod a reuşit să creeze un suspance care m-a ţinut pe scaun, purtându-mă către un final bine dozat şi suficient de incitant. Click bait-ul inspirat mi-a trezit dorinţa unui nou episod., dar surpriza mi-a fost spulberată câteva ore mai târziu, chiar de către HBO care a difuzat la TV un synopsis mult prea detaliat în care am aflat ceea ce urma să se întâmple în serial. Şi uite aşa, suspansul şi surpriza primului episod s-a dus lejer pe apă sâmbetei şi povestea şi-a pierdut din elan. Păcat.

Cât despre actori, toate-s vechi şi nouă toate. Alexandru Papadopol (Numai iubirea, Îngerii Pierduti, 6.9 pe scara Richter) şi tânărul Cristian Bota (Poarta Alba, The Cardinal) nu-şi dau la gioale pe micul ecran şi fac o echipă bună deşi diferenţa de clasa se vede din avion. Backgroundul cinematografic a lui Papadopol îşi spune cuvântul, iar uşurinţa gesturilor şi a slovei, specifică actorilor experimentaţi, oferă greutate şi originalitate unui rol aparent facil. Pe altă parte, nici colegul Bota nu are o viaţă prea comoda. Deşi pare uşor să faci pe Tândală, partitura lui este solicitanta din punct de vedere interpretativ şi tânărul actor face eforturi destul de mari pentru a se ţine în plasa mai greului Papadopol. Cred că lui Cristi îi face bine efortul ăsta creativ pentru că-i aduce un plus de experienţa ceea ce, pentru un actor tânăr, este sănătate curate.

Pot spune că mi-a plăcut foarte mult imaginea, în special exterioarele filmate la mare clasă cu drone şi camera rulante care aduc un plus de dinamism şi originalitate. Din păcate interioarele au rămas la fel de româneşti, cu prim planuri pe canapele şi bucătarii autohtone asezonate cu aragaze samus şi taburete cu vinilin.

Despre sunet - vai mama lui!... Este la fel de prost, ca în mai toate serialele şi filmele româneşti. Practic, tot ce înseamnă dialog în afară platoului se aude rău şi nu se înţelege, fiind acoperit de zgomotul de fond. Nu pricep, de ce nu au reuşit, nici de data asta, să aducă în difuzoare un sunet de calitate ca să înţelegem şi noi ce spun bieţii actorii?

Ca o concluzie, serialul ”Bani negri” este comedie simplă cu personaje interesante şi colorate şi cu actori buni care ar fi putut juca de 100 de ori mai bine dacă ar fi avut texte care să-i ajute. Altfel, rămâne o producție uşurică cu miros de ”Dumb and Dumber”, cu o acţiune previzibilă, pe care HBO a vândut-o inexplicabil de uşor printr-un spoiler care dă prea devreme din casă. Partea bună e ca serialul este mult peste Hackerville, un alt produs HBO de anul trecut, dar mult sub Umbre, serialul românesc care a obţinut cea mai mare notă pe IMDB.


Bani negri - Tuff money - 8.1* IMDb


Stars: Gavril Petru, Alexandru Papadobop, Cristian Bota





Pros:

Filmarile exterioare, actorii, intentia si efortul.


Cons

Replicile, sunetul, nota prafuita si veche a serialului.


211 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page