top of page
  • SeriAlex

Unorthodox - Impresionant, interesant, imprevizibil!

Drama | TV Mini-Series (2020– ) - 8.4 * IMDB

Stars: Shira Haas, Amit Rahav, Jeff Wilbusch

Trebuie să recunosc de la început că m-am lăsat foarte greu convins să văd aceasta mini serie produsă de Netflix. Motivele reţinerii mele erau de ordin pus subiectiv, citisem plotul, văzusem trailerul şi îmi intrase în cap că am nevoie de o anume stare de spirit ca să pot să asimilez această poveste despre religie and suff. Plus că era în yiddish, o limbă care îmi zgâria rău timpanele şi pe care o credeam nedigerabila la televizor.

Şi am tot evitat întâlnirea, găsind de fiecare date motive puerile ca să nu mă uit: ba că nu am timp, ba că nu cunosc nici un actor, ba că nu e genul meu, deşi nota de pe IMDb era foarte mare, iar mini seria avea foarte multe cronici bune.

Şi într-o noapte mi-am luat inima în dinţi şi m-am uitat... Ce am descoperit în paginile acestei mini serii a fost unic, spectaculos şi foarte greu de exprimat în cuvinte.

Unorthodox este o mini serie de televiziune ce are în spate romanului autobiografic The Scandalous Rejection of My Hasidic Roots al scriitoarei Deboraj Feldman. În cele 4 episoade ale serialului am descoperit povestea lui Esther Shapiro (Esty) o tânără evreică de 19 ani dintr-o comunitate de evrei hasidici ultraortodocsi din Williamsburg - Brooklin, New York. La un an după ce acceptă o căsătorie forţată cu unul dintre tinerii bogaţi ai comunităţii, Esty îşi ia economiile şi actele într-o punga şi într-un gest absolut inexplicabil, fără să spună nimănui, pleacă într-o dimineaţă spre Germania în căutarea mamei ei.

„Unorthodox” suprapune două lumi: una a evreilor hasidici din comunitatea Satmar care trăiesc în comunități religioase închise, după reguli foarte stricte, vechi de sute de ani, și societatea modernă și tolerantă a Europei libere lipsită de inhibiţii a zilelor noastre. Povestea fetei de 19 ani care a avut curajul să plece în lume să descopere viaţă reală este emoţionantă şi tulburătoare şi poate fi” trăită” într-o singură seară, intr-un binge lejer de cateva ore.Pe mine m-a prins asa de tare incat nu am putut sa-l las pana la sfarsit, desi nu imi ”programasem” decât un episod.

Unorthodox - Pro şi contra

Pro - Interesant şi original. Actori foarte bine aleşi, scenariul impecabil, decoruri şi scenografie de excepţie.

Contra - limbă vorbită poate fi uşor deranjantă.

Serialul se poate vedea pe Netflix sau aici

594 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page