top of page
  • SeriAlex

Cernobâl - HBO da lovitura cu un serial impresionant!

Drama | TV Mini-Series (2019) - 9.7*IMDb

Stars: Jared Harris, Stellan Skarsgård, Paul Ritter

Aveam 15 ani cand a avut loc catastrofa de la reactorul nuclear din Cernobâl si imi aduc aminte ca cineva de la scoala ne-a pus sa luam cinci pastile mici cu iod explicandu-ne ca trebuie sa ne protejam sanatatea de vremea de afara. Evident ca nu le-am luat din spirit de fronda juvenila. "Pastile de vreme n-am luat niciodata pana atunci, imi spuneam atunci, de ce as lua de acum".

Evident, oficial nu se intamplase nimic, aparusesa doar cateva stiri in presa locala despre un incendiu minor la o centrala electrica din Rusia dar deja toata lumea stia ca avusese loc o explozie mare la o centrala atomica si toti auzisem de radiatile care se raspandeau cu repeziciune. "Ai auzit ce s-a intamplat la Cernobâl, E adevarat ca a explodat o central atomica? Radiatiile sunt mari? E adevarat ca o sa ajunga si in Romania? O sa fim iradiati?" Erau intrebari pe care toti le puneam cuprinsi de o teama care crestea pe masura ce stirile underground de la Europa Libera incepeau sa invadeze Romania.

Panica incepuse sa se instaleze incet si imi aduc aminte ca deja incepuse goana nebuna dupa acele mici pastile cu iod pe care eu le aruncasem ca un pusti rebel ce eram. Anii eu trecut si din ce am observat, n-am murit de radiati si nici nu mi-au crescut solzi pe spate, ceea ce inseamna ca am scapat. E adevarat ca uneori ma deranjeaza al treilea picior care mi-ai crescut intre timp precum si cealalta ureche care mi-a crescut pe ceafa, dar aia e... Acum alerg mai repede si aud mai bine!

Am vazut multe filme despre dezastrul atomic de la Cernobal, unele mai bune, altele partinitoare sau gresit documentate. Multe din ele au pus amprenta pe cauza, pe intrebarea: cum a fost posibil, cum s-a intamplat, cine e vinovat? Cernobalul celor de la HBO are insa alta directie. Seria de 5 episoade priveste catre oameni si impactul urias pe care a avut-o explozia asupra populatiei. Este printre putinele filme in care am descoperit consecintele si suferinta uriasa care a fost provocata de acest accident atomic devastator. HBO merita pentru asta un super premiu. A reusit sa recreeze durerea, starea de panica si incertitudine care s-a abatut asupra unui oras intreg din momentul exploziei pana la evacuarea totala a oamenilor si trasnformarea zonei Pripiat in primul ghost town atomic din lume.

Primul episod m-a tulburat si m-a lasat cu un nod in gat. Imaginile sunt halucinante iar secventa de la finalul episodului in care o pasare cade din zbor ucisa de radiatii m-a aruncat intr-o stare ciudata de neputinta si furie desi au trecut mai bine de 30 de ani atunci. Brrrr, deja ma ia cu sudori reci. Serialul este impresionant si ne pune in bancile unei lectii de istorie la care nu trebuie sa lipsim.

Distributia acestui serial este generoasa. Stellan Skarsgård (River, Avengers) joaca rolul capeteniei comuniste Boris Shcherbina, Jared Harris pe care il stim din super productiile The Terror, The Crown sau The Expanse, Paul Ritter (Cold Feet, The Resistance) si Emily Watson dublu nominalizata la Oscar pentru rolurile din Hilary and Jackie si Breaking the Waves, completeaza afisul acestui serial impresionant.

Se poate vedea pe HBO Go sau aici.

324 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page