top of page
  • SeriAlex

The X-Files - A castigat 5 Globuri de Aur. Mai rezista unei vizionari dupa 25 de ani?

Drama, Mystery, Sci-Fi | TV Series (1993– ) - 8.7*imdb

Stars: David Duchovny, Gillian Anderson, Mitch Pileggi

De cand Netflix a urcat pe platforma Prison Break, am intrat intr-o stare de melancolie blegoasa si mi-am propus sa revad serialele old care mi-au tulburat, odata, spiritul naravas. Si uite asa, tot sapand prin computer l-am gasit pe The X-Files, scanteia de la care a pornit pasiunea mea pentru filmele in episoade. M-am apucat de el intr-un old mini binge ca sa vad daca serialul care a luat numai putin de 5 Globuri de Aur, inclusiv pentru cel mai bun serial de drama in 1995, 1997 si 1998, mai rezista unei vizionari, 25 de primaveri mai tarziu.

Daca am face un clasament al filmelor despre extrateresti si conspiratii mondiale, The X-Files ar fi pe primele locuri. Evident, sunt multe seriale (unele din ele chiar foarte bune) care au abordat acest subiect, dar copilul de suflet al lui Chris Carter (parintele Dosarelor X) a fost cel mai precoce si cel mai longeviv. The X-Files a avut initial 9 sezoane, doua sequel-uri si un lung metraj.

Mini Binge-ul meu a incept promitator si primele doua episoade le-am vazut repede fara sa simt oboseala. Doi agenti FBI, - Fox Mulder si Dana Scully, trebuie sa investigheze acele cazuri ciudate pe care nimeni din "bureau" nu vrea sa le rezolve. Asa numitele Dosare X sunt depozitate in subsolul cladirii FBI, intr-un birou inghesuit unde troneaza Fox Mulder, un FBI Agent obsedat de fenomene paranormale si OZN-uri. Cum nimeni din agentie nu prea stie ce face Mulder la servici, conducerea "biroului" o desemneaza pe Special Agent Dana Scully sa vada daca Mulder munceste cu adevarat sau freaca tiparul la servici. Adica un fel de spion. Intr-un final, cei doi agenti agenti se "imprietenesc" si descopera impreuna o conspiratie mondiala in care cuvantul alien apare din ce in ce mai des iar dovezile despre existenta unor forme de viata extraterestra incep sa iasa la suprafata.

The X-Files trebuie urmarit de la inceput, sezoanele aparent fara legatura intre ele, converg catre un esafodaj interesant de intrigi si conspiratii.

Serialul a aparut in 1993 si initial a avut 9 sezoane. In 2015 productorii au gandit o continuare (sezonul 10) care nu a fost asa de bine primita de public, iar in 2017 a aparut sezonul 11 care s-a dovedit a fi mai bun decat predecesorul.

Rezista X-Files, dupa 25 de ani? Eu cred ca da. Desi la inceput mi s-a parut cam "borring"si cam tern, dupa vreo 4 - 5 episoade serialul m-a agatat din nou si am inceput sa fiu din ce in ce mai atent. Al doilea sezon a mers mai repede decat primul dupa care am facut o pauza ca sa nu visez omuleti verzi noaptea, insa mai am de luptat.

Concluzia: The X-Files este un serial care inca poate fi vazut si dovedeste ca cele 5 Globuri de Aur nu au fost luate pe ochi frumosi. Daca treci peste micile stereotipuri specificice serialelor anilor 90 si daca te obisnuiesti cu imaginea Non HD poti descoperi un action suspance foarte bun si poti trai o experienta interesanta. Insa iti trebuie ceva rabdare si tutun pentru ca X_FIles se deschid incet si ajung la apogeu, undeva pe la sezonul 6-7.

In rolurile principale: David Duchovny (Californication) si Gillian Anderson (The Fall sau Sex Education). Serialul se poate vedea pe disney + sau aici.

(up)

326 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page