top of page
  • Poza scriitoruluiSerialex

The Queens Gambit - Un serial extraordinar pe care nu ai voie sa-l ratezi!

Ana Taylor Joy is the new chess queen.

La sfârşitul anului 2020 Netflix a făcut o mutare riscantă şi a produs un serial despre şah, un sport static mai puţin cunoscut şi mult mai puţin promovat pe canalele media.

Gambitul Damei (titlul unei scheme de şah) este un serial în care aflăm povestea lui Beth Harmon o tânără care reuşeşte la numai 20 de ani să devină campioană mondială la şah.

Ideea e ca nu performanta sportive este relevantă in aceasta poveste, deşi, evident trebuie luată în considerare cât pasiunea şi dragostea pentru sah pe care o puştoaică ajunsă într-un orfelinat din Anglia anilor 60 o descoperă alături de administratorul clădiri, un om morocănos şi taciturn care reuşeşte să-I insufle acestei fetiţe firave pasiunea pentru acest sport.

Povestea tinerei şahiste este năucitoare şi trebuie savurata încet şi fără grabă. Odată intraţi în lumea celor 64 de pătrate ale acestui serial surprinzător veţi descoperii cum ambiţia, talentul, imaginaţia şi poate un strop de nebunie pot schimba destine şi cum oameni despre care credem că nu contează în vieţile noastre, pot deturna drumuri în maniere subtil-categorice cu efecte majore.

În rolul principal am descoperit-o pe Ana Taylor Joy, o actriţă britanică care a mai apărut în Peaky Blinders într-un un rol pe care nu l-a remarcat nimeni.

La numai un an după rolul din Blinders, Ana Taylor şochează cu prestaţia din G.D şi dărâma mitul frumuseţii obligatorii, împământenit la Hollywood şi în industria de profil.

Naturaleţea şi expresivitatea acestei actriţe de numai 25 de ani prevestesc o carieră strălucită cu condiţia să aibă producători şi regizori care să ştie să speculeze aceste atribute unice ale ei. Cariera lui Ana Taylor Joy îmi aduce aminte de Tom Hardy, un actor deosebit de talentat care a avut acelaşi destin cinematografic. Absolut invizibil în filmul ”Inception”, Tom Hardy erupe câţiva ani mai târziu alături Leo di Caprio în Revenant-ul lui Indaritio şi devine un star mondial. La fel s-a intamplat si cu Ana Taylor.

Gambitul damei a fost pentru Netflix ceea ce a însemnat Cernobâl pentru HBO adică un serial fenomen care a depăşit orice previziune şi a rupt audienţele. Ambele seriale de nişa au plecat în noapte de pe ultimele poziţii ca să uimească lumea întreagă la doar câteva zile după apariţie.

Pot spune cu siguranţă că odată ce vei vedea primul episod te vei îndrăgosti de acest serial chiar dacă nu ai nici o treabă cu şahul. Mai mult de atât, există şanse foarte mare ca la finalul, să îţi faci drum pe la magazin cu gândul că o table de şah nu strică niciodată în casă, iar o partidă nu deranjează pe nimeni.

În rolurile principale: Ana Taylor Joy pe care am mai văzut-o în Peaky Blinders, Dark Crystal (voce) sau The Miniaturist. Alături de ea îl găsim pe Bill Comp pe care l-am mai văzut în Outsider sau The looming tower şi pe Thomas Brodie Sangster pe care îl stil din Game of Thrones sau Maze runner.

Serialul se poate vedea pe Netflix sau aiciPro: scenariul, regia, actori. Mi-a plăcut foarte mult atmosfera anilor 60, costumele şi scenografia.

Contra: Prea scurt.

IMDb Rate - 8.6

144 afișări

Comments


bottom of page