top of page
  • SeriAlex

Cat de lung trebuie sa fie un serial (1)

Sunt sute de producții TV care rulează în momentul ăsta. Seriale vechi care primesc sezoane noi și seriale noi care incearcă să scoată nasul din cutie. Avem seriale lungi, seriale foarte lungi , seriale scurte, foarte scurte, mini serii și chiștoace, adica acele seriale care încep și se opresc undeva pe parcurs. Ca o tigare neterminată.

Cat de lung trebuie să fie un serial? Câte episoade ar trebui să aibă ca să nu fie nici prea scurt și să fim dezamagiți, nici prea lung și să ne plicitsim. Până să răspund la asta, vă propun un mic clasament serialistic.

1. Galacticele

Sunt seriale uriașe, (galactice, infinite) care nu se opresc niciodată.Episoadele sunt, vorba poetului,fără număr, fără număr. Actorii intră tineri și ies bătrâni. Nimeni nu mai știe cine e șice caută în filmul ăsta. Identitățile se multiplica și unii ajuns să confunde realitatea cu ficțiunea.

Cel mai longeviv serial TV este Hallmark Hall of fame, A început în 1951(acum 66 de ani) și nu s-a terminat încă. Este considerat cel mai longeviv serial de televiziune și are numai puțin de 8 premy Grammy, 24 de premii Cristopher, 9 Globuri de aur și altele.

Langa el stă semeață o altă serie de televiziune cu ani grei în spate - Walt Disney`s Disneyland. Serialul a debutat în 1954 si a avut de-a lungul anilor nume diferite - Walt Disneys wonderful world of colour sau Disney Sunday movie. Copiii de azi îl știu sub numele The wonderfull world of Disney .

Alt campion longeviv este evident The Young and the Restless (Tânăr și neliniștit). Serialul a început în 1973 și a ajuns la episodul 11.030. Este genul de serial pe care nu e bine să-l vezi la bătranețe pentru că nu știi sigur dacă mai apuci să-l termini. Santa Barbara a fost o altă nebunie care a durat la nesfârșit. A inceput in 1984 și a însumat 11.500 de episoade.

2. Serialele XXXl (gen hipermaket)

Sunt seriale foarte lungi (14 - 15 sezoane) în care găsești de toate - Love, drama, crime, action, intr-o ofertă pentru toate gusturile. Ca la hipermarket. Cred că producătorii acestor seriale uriașe sunt cu capul. Ei consideră că 15 sezoane (cateva sute de episoade) sunt absolut ok pentru alergătorul clasic de curse cinefile. Eu cred că acești oameni au altă noțiune a timpului. Un an la ei face cât trei ani la noi. Altfel nu-mi explic pasiunea asta de a produce seriale care țin 15 ani.

Aceste mega producții au peste 400 de episoade. Sunt seriale mișto, unele chiar beton la inceput, după care se strică. Acțiunea se diluează așa de mult încât uiți de unde ai plecat. Habar nu mai ai cine e John din episodul 1. Seamănă cu Peter din episodul 180, dar parcă e Nicole din ep. 354... Hmmm, sunt confuz, la ce serial mă uit, Lumini și Umbre?

Unul dintre serialele mega lungi a fost Lassie, cățeaua erou național. Serialul ăsta a durat 20 de ani și a avut 547 de episoade. Bonanza a fost un alt serial urias. A avut 454 episoade și a durat 14 ani. Pe locul trei îl gasim pe celebrul Dallas, serial care a durat 13 ani și a avut 357 de bucati. Și tot nu am aflat cine la împușcat de J.R!

(to be continued...)

54 afișări

Postări recente

Afișează-le pe toate

Draga tata...

bottom of page